Wie ben ik

Mijn naam is Monique Angèle, maar noem mij gerust Mo, mijn roepnaam – Ik verbind graag mensen, leef bewust, heb een vrije geest en pas in geen enkel hokje – Ben hooggevoelig, een mensenmens en trotse moeder.

Wie ben ik:

Mijn hart en passie heeft altijd gelegen in het omgaan met mensen, ongeacht hun leeftijd, culturele, religieuze en maatschappelijke achtergronden. In mijn puberteit wist ik al dat ik van avontuur hield en graag met mensen wilde werken.
Ik deel graag mijn levenservaringen en gevoelens en sta open voor de ander. Het ontmoeten van nieuwe mensen zie ik als een verrijking van mijn leven. Mijn hart spreekt hierin een duidelijke rol. Wat zegt mijn hart ? Mijn vraag van de dag ! Bij alles laat ik mijn hart spreken!
Ik hou van het leven, in al zijn facetten, soms pijnlijk, meestal mooi. Alles heeft zijn toegevoegde waarde. Zo kan ik het nu zien !
Uit elke nare ervaring probeer ik iets positiefs te halen, mijn lering te trekken en dat is tot nu toe telkens mijn redding.

Mijn achtergrond:

Ik kwam op deze wereld als een hooggevoelig kind (HSP). Al van jongs af aan voelde ik feilloos andermans sferen en energieën aan. Alleen deed ik er niets mee. Als kind wist ik niet met mijn gevoeligheid en sterk verfijnde intuïtie om te gaan. Niet altijd makkelijk en ik pakte vaak energieën op die niet van mij waren. Het kon mij verwarren en gaf ook lichamelijke klachten. Er kwam/komt altijd zo veel ‘binnen’. Nu weet ik hoe ik hiermee om kan gaan en kan ik de energieën filteren; wat is van mij, wat is van de ander.

Kleuterklas; hier ben ik ong. 4 jaar

Mijn hooggevoeligheid is nu mijn leidraad geworden en zie ik als een verrijking van mijn leven.
Ik deed/doe mijn levenservaring/wijsheid op door diepgaande ervaringen mee te maken. Blijkbaar trek ik dit niet alleen aan, maar is dit ook een wens van mijn ziel, om zodoende zoveel mogelijk mijn eigen innerlijk meesterschap te kunnen ontwikkelen en empathie te mogen en kunnen voelen voor de ander. Ik weet wat pijn is en geluk, en ik weet mijzelf telkens weer te helen. Zo geloof ik in het zelfhelend vermogen van de mens!

Ik ben geboren in een getraumatiseerde familie, zowel aan moeders- als vaderskant en kreeg behoorlijk wat bagage aan onverwerkte trauma’s mee bij mijn geboorte; mijn emotionele erfenis! Met daarbij mijn eigen opgelopen trauma’s had ik heel wat innerlijke heling te doen. 

Geluk is voor mij Zelfacceptatie/Houden Van Mijzelf, van zowel mijn lichte als donkere kanten. Ik ben goed zoals ik ben ! Geluk is voor mij Dienstbaar mogen zijn aan de medemens. Geluk is voor mij Liefde in Vrijheid, zonder oordelen en vasthouden aan gehechtheid (aan de ander, beperkende overtuigingen en materie). Geluk is voor mij niet overal een antwoord op te hoeven hebben en het leven te accepteren zoals het is en naar mij toekomt, door mee te gaan met de natuurlijke stroming van het leven !
Dit heb ik geleerd met vallen en opstaan, maar word hierin wel telkens uitgedaagd.

Ooit ben ik begonnen in de hotelbranche en later in het bankwezen in Londen, Engeland.
Het is echter Reiki die in 2000 een diepere spirituele ontwikkeling in mij teweegbracht en mijn wens realiseerde om op dieper niveau mensen te gaan begeleiden. Zo volgde ik begin 2000 de 1e en 2e Reiki-Graad (Usui). Ik was 35 jaar en vanaf die leeftijd is mijn spirituele ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen: de zoektocht naar mijZelf, naar mijn levensdoel.
In de jaren die volgde ging ik van kind- naar volwassen bewustzijn. Ik had op jonge leeftijd veel afweermechanisme ontwikkeld, om te overleven, maar wat ik op volwassen leeftijd weer kon gaan afbouwen. Immers, de gevoelige kant van mij, en mijn talenten en gaven, kon ik alleen maar gebruiken en toepassen als ik de enorme muur om mij heen, leerde af te breken. Die muur is dus mijn ‘veiligheid’ gebleven tot aan mijn 35ejaar (af en toe voel ik hem nog). Het is een groot litteken in mijn hart.
In 2000 dus, (half jaar na mijn scheiding) kwam ik in contact met Reiki en eindelijk werd mij duidelijk wat mij al jaren werd verteld (in uitgebreide numerologie en door een bekend medium): dat ik ‘helende’ handen heb en onder andere energiewerk zou gaan doen. Ik kan niet in het kort vertellen wat Reiki allemaal voor mij heeft betekend en nog, maar ik kan het niet meer uit mijn leven denken; leven en werken met Reiki zit in mij en hoort bij mij. Het heeft mij de jaren hierna, samen met mijn geloof, geleid en ondersteund. In mijn handelingen, persoonlijke ontwikkeling, en richting gegeven in de stappen die ik mocht gaan zetten.

Eindelijk gaf ik toe aan mijn eigen behoeftes en tevens de wens om weer met mensen te gaan werken, maar dan nu op een dieper niveau. Van 2000-2004 volgde ik een 4-jarige opleiding tot psychosociaal therapeut. Dit vind ik nog steeds, samen met de Reiki-inwijdingen, het grootste cadeau aan mijzelf; ik leerde hier al mijn (kind-)pijnen, mijn beperkte overtuiging, mijn afweermechanisme, mijn kwaliteiten en talenten. Alles werd uitvergroot. In deze vier jaren werd de basis gelegd voor mijn verdere werk in de jaren hierna.

Piet v d Pluijm,  ‘my’ inspirator to write my book

Ook kwam ik in bewust contact met mijn ziele-opdracht: het helen van mijzelf en daarna anderen helpen zichzelf te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.
Ik volgde hierna nog een cursus medische basiskennis en opende mijn eigen praktijk voor psychosociale therapie en Reiki.
Na hier een paar jaar met veel enthousiasme te hebben gewerkt, bracht mijn avontuurlijke geest en een visioen mij er toe om ontwikkelingswerk te gaan doen in Zuid-Afrika. Dit begon in maart 2008.
Mijn ervaringen en jaren hier brachten tevens een diepgaande innerlijke ontwikkeling in mijzelf.
Ik vroeg God om liefde en kreeg mensen om te mogen helpen, ik vroeg om kracht en kreeg moeilijkheden om mij sterk te maken. Ik vroeg om moed en God gaf mij gevaren om te overwinnen. Ik ontving niets van wat ik vroeg, maar kreeg alles wat ik nodig had !

Ook al ging ik vanuit mijn ervaringen ontwikkelingshulp herzien, in de tien jaren die volgden bleef ik jaarlijks teruggaan naar Zuid-Afrika. Vaak om bij te tanken, maar ook om te werken aan een droom; samen met de lokale bevolking en goede vrienden een stichting opzetten in het belang van de persoonlijke groei van de (zwarte) gemeenschap. En om vanuit bescheidenheid de enorme verschillen tussen blank en zwart hopelijk wat te verkleinen. Zo (zag en) zie ik nu twee soorten Apartheid in Zuid-Afrika; de nog immer aanwezige onderdrukking van de zwarte bevolking door de blanken maar inmiddels ook andersom. Maar dat is een ander verhaal.


South Africa; My friend for life Janet (Thulisile) & me in 2018

Tussen de jaren door werd ik begin 2009 ingewijd tot Reikimaster 3A en kon ik mijzelf en anderen nog meer op zielsniveau gaan behandelen, hetgeen absoluut goed paste in mijn eigen ontwikkeling en ontwikkelingen in Zuid Afrika. In Zuid-Afrika (her-)ontdekte ik door mijn inwijding en gebeurtenissen die daarop volgden, mijn sterke kanten/kwaliteiten en zag ik mijn schaduwkanten. Ik deed als het ware ook ontwikkelings-hulp in/met mijzelf.

In mei 2011 behaalde ik mijn uitvoerend masterschap in Reiki (3B) en een paar jaar daarna ben ik ook Reiki-cursussen gaan geven; een grote passie van mij, aangezien Reiki zo veel kan betekenen voor een mens (en dier) en kan helen op elk niveau; emotioneel – mentaal – fysiek en spiritueel.

Ingewijd tot Reikimaster
Ik; Ingewijd tot uitvoerend Reikimaster in 2011

Er waren ook dieptepunten in mijn leven, zoals onder andere onverwachts eindigen in de bijstand; iets wat ik mocht meemaken, maar waar ik een positieve draai aan wist te geven, door vanuit mijn levens- en werkervaringen een training te ontwikkelen voor uitkeringsgerechtigden. Ik was er immers zelf ook één en wist waar ik tegenaan liep, vooral al die regeltjes waarin ik mij enorm beperkt voelde.
Mijn training zou alleen oog hebben voor de mens, een out of the box training en nieuw voor de gemeente. En zo ontstond een diepgaande ervaringsgerichte psychosociale training die mensen zou helpen zichzelf te helpen om hun leven weer in eigen handen te nemen!
Dit heb ik drie jaar vanuit mijn hart gedaan en mijn training werd vergoed door de gemeente; een mijlpaal in mijn leven !

In deze jaren heb ik ook mijn bedrijfje opgezet; Identiti.me, in 2020 veranderd in de naam Praktijk Happy World!
De basismethodieken van mijn training ging ik ook gebruiken voor andere trainingen die ik ging ontwikkelen voor particulieren en professionals. En zo gaf ik een positieve draai aan een dieptepunt in mijn leven en heb ik inmiddels vele mensen, mannen en vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden, mogen trainen.

 In 2017 heb ik drie maanden en in 2018 zeven maanden in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt. Ik had een visum gekregen voor drie jaar. Hier heb ik een begin gemaakt aan de droom waar ik eerder over schreef. Zo heb ik o.a. een training aan professionals (social workers) gegeven, die hun diensten ten doel stellen aan de zwarte gemeenschap. Een bijzondere en leerzame periode in mijn leven !

Social workers who have followed my training in South Africa

Is dit wat het visioen mij destijds over ontwikkelingshulp e.a. wilde vertellen/laten meemaken, of is er meer? Mijn gevoel zegt van wel.
Wanneer ik terug ga naar Zuid-Afrika ligt nu in handen van God. Ik zal altijd diep (innerlijk) verbonden blijven met Zuid-Afrika. Hoe? De toekomst zal het uitwijzen – ik laat het verder ontstaan! My home is where my heart is!


Ons plekje in Zuid-Afrika om te mediteren & bij te tanken

Toen ik terugkwam uit Zuid-Afrika begon ik aan een bezinningsperiode, alvorens ik mijn trainingen en cursussen weer ging oppakken. Ik kreeg heel duidelijk het innerlijk signaal dat het nu de tijd was om mijn boek te gaan schrijven. Een wens die inmiddels 16 jaar in mij leefde en waaraan ik nu eindelijk gehoor kon geven. En dat is het boek waar deze website ook over gaat en waaraan ik eind 2018 mee ben begonnen met schrijven:
“Alles begint met DE EMOTIONELE ERFENIS van onze (voor)ouders”. Dit boek kwam in 2019 op de markt en is overal te bestellen!
Mijn wens is jou met onze waargebeurde verhalen, mijn reflectie hierop en de handvatten in dit boek, te mogen inspireren en motiveren altijd jouw hart te blijven volgen, ook als het stormt, en om jezelf te bevrijden van jouw emotionele erfenis en andere opgelopen pijnen en beperkte overtuigingen. Dan kom je in contact met jouw werkelijke Zelf!

Mijn levensmotto: Volg je hart, want dat klopt!

Verder hou ik van (willekeurige volgorde): lezen (vnl. waargebeurde verhalen), lachen, samen-zijn met mijn kinderen, de liefde, vrijheid, dollen met vrienden, avontuur, een diepgaand gesprek, af en toe weer kind zijn, schrijven, een strandwandeling maken of door de bossen struinen en naar de film gaan.

Mijn droom is het in liefde begeleiden van mensen, hier en elders…..en groeien in ervaring en wijsheid !

Ik wens iedereen:

Moed om de dingen te veranderen die je veranderen kan,

Kracht om de dingen die je niet kan veranderen, te accepteren,

En Wijsheid om het verschil te zien.

In liefde, Monique Angèle (Mo)
 
 
 

Op mijn favoriete plekje; aan de zee

“De toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen”
(Eleanor Roosevelt  ) 

Hart in de natuur in Zuid Afrika

 “Uit ervaring weet ik dat er maar één drijfveer is,

namelijk de hartstocht.

Geen enkel principe of argument

kan het tegen de hartstocht opnemen ! “

( Jane Smiley )