Lezing & interview

Je kunt mij ook boeken om een lezing over de emotionele erfenis te komen geven binnen jouw organisatie, vereniging of bedrijf. Of voor een interview!

Mijn interactieve lezing ‘Emotionele erfenis’ is voornamelijk gestoeld op eigen ervaringen op het gebied van de emotionele erfenis en bewustwording. De woorden ’emotionele erfenis’ kwamen in mij op toen ik in 2018 een titel zocht voor mijn boek, wat gaat over de transgenerationele overdracht (van generatie op generatie).
Zelf ben ik kind van getraumatiseerde ouders en grootouders van zowel vaders als moeders kant, en heb ervaren wat een enorme impact ongeheelde doorgegeven trauma’s en pijnen kunnen hebben op het nageslacht.

Als ervaringsdesskundige en expert op dit gebied, zie ik het als onderdeel van mijn missie om meer bewustwording hierover te brengen in de wereld, en op mijn eigen bescheiden manier. Vanaf 2019 ben ik dit onderwerp onder de naam emotionele erfenis, meer bekendheid gaan geven middels mijn boek, het schrijven van blogs, mijn 1 op 1 trajecten en het geven van lezingen!

Inmiddels heb ik mij vrijgeworsteld van alle overdrachten; onverwerkte trauma’s en pijnen van (voor)-ouders, en heb deze zoveel mogelijk geheeld. Deze heling kan ook weer doorwerken bij mijn kinderen, maar ook nog (gedeeltelijk) bij overige levende en overleden familieleden, mits ze hiervoor openstaan!

Mijn ervaringen wil ik graag met jou delen! En ik wil graag jouw ervaringen horen wanneer jij deze wenst te delen.

Wil je al wat meer weten over de emotionele erfenis? Lees hier 1 van mijn artikelen: https://www.inspirerendleven.nl/de-emotionele-erfenis-hoe-kun-je-onverklaarbare-pijnen-en-patronen-verklaren/

 • Meer informatie over de Lezing “Emotionele erfenis” (transgenerationele overdracht):
  Hoe onverwerkte trauma’s van onze (voor)ouders kunnen doorwerken in ons eigen leven. Met een helende oefening die direct verlichting geeft;

  Jouw emotionele erfenis bepaalt grotendeels hoe jouw huidige leven kan verlopen. Het kan zijn dat je in je hedendaagse leven, nog rondloopt met beperkte overtuigingen en onverwerkte trauma’s/pijnen die niet van jou zijn, maar van je ouders of voorouders. Deze krijg je mee bij de conceptie en is jouw emotionele erfenis.

  Wanneer je deze leert te transformeren, kom je in contact met wie jij werkelijk bent, jouw eigen identiteit, zonder de emotionele ballast en beperkte denk- en gedragspatronen van jezelf, anderen en jouw verleden.

  Wanneer je de last van je verleden nog met je meedraagt zal je niet gelukkig zijn.

  Hier ga ik over vertellen en over de emotionele lasten waar ik mijn leven mee begon als hooggevoelig kind.
  In mijn lezingen stel ik mij kwetsbaar op en vertel o.a. over mijn (groot)ouders verleden. Hoe in eerste instantie onschuldige stappen hebben geleid tot het gevangennemen van totaal 6 personen uit beider families en hoe zij ternauwernood verschillende kampen hebben overleefd! Alles werd bijna 40 jaar doodgezwegen, maar voor mij waren de geheimen voelbaar.
  Daarnaast vertel ik over de (soms desastreuze) gevolgen hiervan in mijn eigen leven. Zo heb ik als 15-jarige een relatie gehad met een loverboy en trok ik andere ongeheelde en pijnlijke relaties aan…Ook heb ik een paar keer helemaal opnieuw moeten beginnen; van niets naar iets.
  Alles was nodig om te komen waar ik nu ben. Voor alles ben ik dankbaar, ook voor mijn familie.

  Er is ook ruimte voor verhalen van anderen. Sowieso krijgt iedereen die zich aanmeldt, 3 vragen voorafgaande de lezing toegestuurd per mail, om zo het onderwerp alvast wat te verdiepen. Je hoeft de vragen niet te beantwoorden, dat is geheel aan jou! Wel krijg je de mogelijkheid jouw antwoorden te delen tijdens de lezing!

  Naast het delen van onze ‘verhalen’, kom ik ook met een krachtige helende oefening, die je hierna meteen kunt toepassen in je eigen leven. Deze oefening biedt direct verlichting en gaan we ook in de groep doen. Ik hou van eenvoud, dat is mijn kracht, dus niks geen lappen theorie, of vakjargon, maar wel de diepte in, samen, in verbinding en laagdrempelig. Daar hou ik van 🙂

  Mijn lezing kan jou aanzetten tot (meer) zelfonderzoek. Niets is fijner dan te leven naar jouw eigen maatstaven, jouw eigen waarden en normen, en vooral te luisteren naar jouw hart. Dit kan door bewustwording van jouw eigen (kind-)pijnen en die uit de emotionele erfenis, en deze te verwerken!

  Boek mij hier:Interviews

 • Op 19 februari 2024 ben ik geïnterviewd door een psycholoog/onderzoeker van Arq: Nationaal Psychotrauma Centrum & Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, over de doorwerking (de emotionele erfenis) van collaboratie en het openbaar maken van het CABR archief (Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging) Publicatie volgt waarschijnlijk later dit jaar. Info: https://arq.org/projecten/doorwerking-van-collaboratie
 • Op 23 april 2024 ben ik geïnterviewd door een journalist van DPG Media, over de emotionele erfenis, (mogelijke) dilemma’s die komen kijken bij de openbaarmaking van het CABR, t.w. de psychische gevolgen die deze openbaring kan hebben op de nabestaanden, maar ook de geschiedvorming van Nederland. Lees hier het gehele interview uitgeschreven in een blog: https://www.moniquevandelaar.nl/mijn-voorgeschiedenis-openbaarmaking-oorlogsarchief-in-een-interview/


WIE BEN IK IN EEN NOTENDOP

Mijn naam is Monique, maar noem mij gerust Mo. Ik ben eigenaar van Praktijk Happy World; de plek waar mensen kunnen werken aan bewustwording en innerlijke groei, en van deze website. Het is heerlijk om mensen te verbinden en in verbinding te zijn, ik leef bewust, heb een vrije geest en pas in geen enkel hokje.
Mijn achtergrond is vnl. in de psychosociale hulpverlening en Reiki. Lees hier een aantal referenties van mensen die bij mij een activiteit hebben gevolgd in Nederland en Zuid-Afrika: FEEDBACK of op de Reiki-pagina: REIKI, of op de 1 op 1 psychosociaal traject pagina: Word je eigen Master & empower jezelf.
Ben hooggevoelig, een mensenmens en onthecht (van materie, patronen/verslavingen en status); een jarenlange reis… Natuurlijk blijf ik verder leren en werken aan mijzelf…
Mijn trots zijn mijn kinderen en 1e boek wat in 2019 op de markt kwam;
‘Alles begint met DE EMOTIONELE ERFENIS van onze (voor)ouders’. Meer info
https://www.moniquevandelaar.nl/mijn-boek/

Een uitgebreide pagina over mijn achtergrond en leven vind je hier: https://www.moniquevandelaar.nl/wie-ben-ik/