Wat is dit ‘emotionele erfenis’?
Waarom is dit bepalend voor de kwaliteit van je leven?
“Ik was als de dood voor mijn vaders zwarte laarzen met sporen. Ik kroop altijd onder de stoel als hij binnenkwam. Weet niet precies waarom. Mijn leven werd beheerst door angst.”
Dit zijn de woorden die mijn moeder in 2002 uitsprak over haar traumatische oorlogsverleden en haar gevangenschap in een Nederlands kamp vlak na WOII
Ineens begreep ik mijn terugkerende nachtmerries, die exact hetzelfde waren als wat in werkelijkheid was gebeurd en mijn moeder vertelde over haar vader. In mijn nachtmerries zag ik ook een man in een Duits uniform binnenkomen met zwarte laarzen aan en mijzelf schuilend onder een bureau (ipv een stoel zoals in werkelijkheid bij mijn moeder en het enige verschil). Ik begreep nu dat ik deze angst van mijn moeder had geërfd en het mijn opa was, die zich had naturaliseren tot Duitser tijdens WOII.
Ineens begreep ik ook mijn vele onverklaarbare angsten, waaronder mijn angst voor het donker, angst voor afwijzing, angst voor…die ik allemaal had geërfd van m.n. mijn moeder en alle vrouwen in de generaties daarvoor. Hier kwam ik achter toen mijn moeder openging en mij, op mijn 37e, ging vertellen over haar traumatische verleden. Toen begon mijn werkelijke innerlijke verwerking en genezing van zware emotionele erfenissen…
Misschien heb jij wel eens de gedachte gehad dat jouw vader en of moeder met dezelfde pijn zaten als jij nu en dat de geschiedenis zich herhaalt? Juist, dit kan de emotionele erfenis zijn, die jij geërfd hebt van jouw (voor)ouders en zich herhaalt in jouw leven.
Hier begint dus jouw zoektocht en innerlijke helende reis! Vandaar ook de titel van mijn boek “Alles begint met DE EMOTIONELE ERFENIS van onze (voor)ouders”.
We erven van onze biologische (voor)ouders, naast fysieke kenmerken zoals bijvoorbeeld de lichaamsbouw, of kleur van de ogen, ook in het bijzonder hun onverwerkte trauma’s en pijnen bij de de bevruchting. Dit noem ik de emotionele erfenis. Uiteraard bestaan er ook positieve geërfde emoties.
Toen mijn boek in 2019 verscheen, was er nog niets geschreven over de term emotionele erfenis, maar dit jaar zie ik zo af en toe iets voorbijkomen, soms in andere bewoordingen. Een mooie ontwikkeling. Waarom?
Iedereen heeft een emotionele erfenis; de één wat mooier of zwaarder dan de ander.
Het kan zijn dat je in je hedendaagse leven nog (onbewust) rondloopt met beperkte overtuigingen en onverwerkte (kind-)pijnen en trauma’s die niet van jou zijn, maar van je ouders of voorouders. Alle onverwerkte trauma’s en pijnen die worden doorgegeven als emotionele erfenis, kunnen een belemmering vormen in het leven van jou als kind en later als volwassene. Het kan je leven namelijk beperken op alle niveaus: emotioneel, mentaal, lichamelijk en spiritueel.
Wanneer je de last van je verleden nog met je meedraagt zal je niet gelukkig zijn.
Nu hoef je niet bang te zijn dat wanneer je een onverwerkt trauma erft van je (overleden voor)ouders, je dit niet meer uit je systeem kunt krijgen en geen regie meer hebt over je eigen leven. Dit heb je wel wanneer je ermee aan de slag gaat.
En je hoeft er niet echt last van te hebben, maar het is aannemelijk van wel, en vaak zonder dat je de oorzaak weet. Wanneer je bijvoorbeeld een trauma erft, kan dit jouw gedachten, voelen en handelen beïnvloeden. Je kunt dit ervaren alsof iets onbekends aan je trekt, iets ‘zwaars’, waar je je vinger niet goed op kunt leggen. Je begrijpt niet waarom je reageert zoals je reageert, handelt zoals je handelt, voelt zoals je je voelt, en of denkt zoals je denkt.
Volgens Mikao Usui, grondlegger van de Reiki-methode, één van de oudste geneeswijzen, vinden alle lichamelijke klachten deels hun oorsprong in de basisinformatie die de mens bij de conceptie ontvangt van zijn beide biologische ouders, en deels voortkomt uit de eigen niet-verwerkte emotionele problematiek. Bron: “Reiki De Derde Graad” van Doris Sommer.
Vaak wordt een pijn of gebeurtenis zo ver mogelijk weggestopt en zien velen dit als oplossing, om het er verder niet meer over te hebben en het te kunnen vergeten.
In werkelijkheid wordt een trauma niet vergeten, maar onderdrukt en dus ook niet verwerkt. Het geheugen ervan wordt opgeslagen in de cellen van ons lichaam, vanaf de conceptie tot nu. Dit geheugen, wat dus opgeslagen zit in ons lichaam, wordt in ons leven telkens weer getriggerd door gebeurtenissen van buitenaf. We gaan dan reageren en handelen vanuit oude pijn. Indien we deze oude pijn niet verwerken, wordt deze middels onze “herinneringscellen”, weer doorgegeven aan onze kinderen!
Kun je je bevrijden van een (zware) emotionele erfenis? Het antwoord is ja. Maar dit proces zal niet altijd gemakkelijk zijn en is mede afhankelijk van wat je er voor doet; inzicht zonder handeling, brengt namelijk geen verandering!
Je kunt ten alle tijden kiezen of je dezelfde keuzes blijft maken die je altijd hebt gemaakt en er dus niets verandert in je leven, of je maakt de keuze om van richting te veranderen en positieve veranderingen aan te brengen in je leven; door continue aan jezelf te werken.Maar, alle informatie die je kunt verzamelen over je (voor)ouders is het grootste cadeau aan jezelf!
Niets is fijner dan te leven naar jouw eigen maatstaven, jouw eigen waarden en normen en vooral te luisteren naar jouw hart. Dit kan door bewustwording van jouw eigen (kind-)pijnen en die uit de emotionele erfenis en deze te verwerken!
Sommige mensen kunnen dit innerlijke genezingsproces alleen aan, door bewustwording, het te verwerken en ernaar te handelen. Anderen zoeken hierbij hulp. Vraag om hulp wanneer jij voelt dit nodig te hebben. Vind jouw manier! Alles is goed.
Misschien een mooie uitdaging voor het nieuwe jaar. Kom in het reine met jezelf en maak jouw leven weer bloeiend en begin met het planten van zaadjes van jouw plannen – de liefde voor jezelf en anderen – ……..
Bewust-worden en bewust-blijven is mijns inziens de sleutel tot geluk!
Hartegroetjes,
Monique