Hoop doet leven

HOOP Wat is hoop en is hoop hetzelfde als verwachting? Voor mij is hoop wensen dat iets gaat gebeuren en het dan ‘los te laten’, het de kans en ruimte te geven te laten ontstaan. Hierdoor verbind ik hier geen tijd aan, waardoor er zo…

HOOP

Wat is hoop en is hoop hetzelfde als verwachting?

Voor mij is hoop wensen dat iets gaat gebeuren en het dan ‘los te laten’, het de kans en ruimte te geven te laten ontstaan. Hierdoor verbind ik hier geen tijd aan, waardoor er zo weinig mogelijk negatieve factoren (gedachten) de kans kunnen krijgen mijn wensen te ondermijnen.

Voor mij is verwachten, letterlijk verwachten dat iets gebeurt en binnen een bepaalde tijd. De teleurstelling is dan ook groot wanneer iets (nog) niet gebeurt.

Maar er is geen zekerheid, in niets, alleen dat wat er NU is. Wat morgen brengt is nog onbekend, dus hoe kun je dan verwachten?

Zo onderga ik soms een innerlijk dialoog tussen het deel van mij dat verwacht en het deel dat hoopt. ‘De hoopvolle’ zegt tegen ‘de verwachtingsvolle’ dat het pad wat je loopt richting jouw wensen evenzo belangrijk en mooi is als de realisatie van de wensen. Dat er onderweg groeimomenten komen die belangrijk en nodig zijn voor de realisatie. Dat ook tijdens het onderweg zijn mooie vreugdevolle momenten komen om jou richting te geven.

Dat hopen niet altijd makkelijk is weten we allemaal. Zeker niet wanneer het leven flinke tegenslagen kent.

Het tegenovergestelde van hoop is wanhoop en de scheidslijn tussen hoop en wanhoop is heel dun. Het ene moment ben je heel hoopvol en ziet het leven er rooskleurig uit.

Dan gebeurt er iets dramatisch waardoor je in de war raakt en in wanhoop terecht kan komen. Je hoop is (even) weg.

Natuurlijk is het belangrijk om het gebeurde te verwerken en ook dit de tijd te geven. Dan zal er vanzelf weer ruimte ontstaan voor hoop.

Het is de kunst in het leven om telkens weer hoop te laten ontstaan. Je niet te laten ondermijnen door jouw beperkte overtuigingen (bv dit gaat mij niet lukken – of – dit kan ik niet etc.) en weerstand (bv terugtrekken uit angst / boosheid, of juist rebelleren etc.).

Het zal je niet verder brengen!

Voor mij is hoop heel belangrijk. Dit houdt mij niet alleen op de been tijdens tegenslagen, maar geeft mij ook kracht om door te gaan richting mijn wensen. Het zorgt ervoor dat ik blijf groeien, in wijsheid en ervaring.

Wanneer ik in het NU leef, niet te ver vooruit kijk, en dingen laat ontvouwen, sta ik véééel positiever in het leven. In tegenstelling tot wanneer ik verwácht dat iets gebeurt dan en dan, en teleurgesteld word of zelfs wanhopig wanneer dingen anders lopen dan wanneer verwacht. Terwijl dit, zoals ik hierboven al schreef, meestal een belangrijke reden heeft die ik nog niet zie en waarschijnlijk voor mij veel beter is. Soms hebben dingen gewoonweg meer tijd nodig.

Bij hoopvol denken zal je dan ook positieve dingen naar je toe trekken en hetgene waar je op hoopte. Blijf je in je beperkte overtuiging of weerstand hangen zal er niets veranderen aan je negatieve energie en omstandigheden. M.a.w. je kunt er dus wel zelf iets aan doen om jouw hoop waarheid te laten worden.

Vorig jaar las ik een interview met de Belg Leo Bormans. Auteur van het boek ‘The world book of hope’. De bron van succes, kracht en geluk.

Ik quote:  “Nooit had ik kunnen vermoeden hoe boeiend dit zou zijn. Ik dacht altijd dat hoop iets was voor een onzekere toekomst, maar ik heb geleerd dat hoop een kracht is van het NU. Hoopvolle mensen ontdekken steeds nieuwe wegen en blijven op een bijzondere manier eigenaar van hun handelen.

De bekende psychiater, Viktor Frankl, overlever van de Holocaust, schreef dat de laatste vrijheid die men van de mens kan wegnemen de manier is hoe hij tegenover de omstandigheden staat. Dat is de kern van hoop. Echte hoop schept geen valse verwachtingen, maar is de bron voor positieve emoties. Het laat ons nieuwe mogelijkheden zien en maakt passieve mensen weer actief. Hoop heeft een gezonde invloed op onze mentale gezondheid. Hoop stimuleert verandering”.

Ook vertelde hij dat wat je hoopt, gerealiseerd kan worden door het je te verbeelden. Dit is ook een belangrijk onderdeel van mijn trainingen en 1 op 1 trajecten, het visualiseren, waarbij je gebruikt maakt van jouw verbeeldingsvermogen. Als je je niet kunt voorstellen/verbeelden hoe iets wat je hoopt er uit ziet, is het ook moeilijk om dit realiteit te laten worden. Het visualiseren kan je hierin ondersteunen!

Hartegroet
Mo
www.moniquevandelaar.nl