Hoe overleef je als hoogsensitief mens in een niet-sensitieve wereld

Veel mensen die van nature hoog sensitief zijn, heldervoelend, helderziend, helderhorend en telepathisch zijn, incarneren in gezinnen waarin hun sensitiviteit niet begrepen wordt.De reden hiervoor is, dat veel oude zielen om hun laatste oude thema’s uit te werken, juist in voor hen ‘moeilijke gezinnen’ kiezen. In…

Veel mensen die van nature hoog sensitief zijn, heldervoelend, helderziend, helderhorend en telepathisch zijn, incarneren in gezinnen waarin hun sensitiviteit niet begrepen wordt.

De reden hiervoor is, dat veel oude zielen om hun laatste oude thema’s uit te werken, juist in voor hen ‘moeilijke gezinnen’ kiezen. 

In die gezinnen kunnen ze door het ontbreken van steun, begrip, bevestiging juist hun oude pijnstukken aangaan en leren op zichzelf te vertrouwen.

Perceptie

Deze weg brengt een aantal specifieke uitdagingen met zich mee. Wanneer je sensitief bent, heldervoelend, etc. in een niet-sensitief gezin heb je beschikking over een aantal zintuigen die je gezinsleden niet of amper ontwikkeld hebben. Maar omdat die kanalen van informatie voor jou vanzelfsprekend zijn (natuurlijk voel je wat de ander voelt!) en je dan nog maar een baby, een kleuter, een kind bent, is het verbijsterend dat de anderen jouw perceptie niet delen.

Twijfel

Jouw intuïtieve uitspraken, jouw gevoelens worden niet herkend of serieus genomen. Jouw ervaringen kunnen worden afgedaan als ‘’onzin’’, ‘’fantasie’’ of leugens, dus houd je op een gegeven moment je mond maar. En ga je in het ergste geval aan jezelf, je eigen perceptie en waarneming twijfelen.

Waarheid

Bovendien kunnen anderen zich bedreigd voelen door jouw perceptie, jouw doordringende blik of uitspraken die te dicht bij de waarheid komen die ze zelf niet willen erkennen. Ik kom het vaak tegen in de praktijk: hoog- sensitieve mensen die als kind instinctief de vinger op de zere plek wisten te leggen en juist dat te benoemen wat volwassenen in hun omgeving niet wilden weten – wat natuurlijk niet gewaardeerd of zelfs afgestraft werd.

Onderwijs

Het schoolsysteem is doorgaans ook niet ingesteld op sensitieve mensen. Het onderwijs is er grotendeels op ingesteld kinderen andermans feiten en ideeën in te prenten, niet op creatief en vernieuwend denken en onderzoeken. Voor sensitieve en al helemaal voor intelligente kinderen is dat dodelijk saai. Vaak gaan ze met hun aandacht naar de niveaus die voor hen wel interessant zijn: hun eigen droomwereld, andere dimensies, hun fantasie. Als hun schoolprestaties dan achterblijven kunnen ze ten onrechte gezien worden als dom of labels krijgen als ADD.

Leraren

Ongevoelige leraren kunnen zich bedreigd voelen door een kind dat dwars door hen heen kijkt en hun gebrek aan ware autoriteit blootleggen. Hoog sensitieve kinderen die veel licht uitstralen kunnen voor leraren die niet in hun kracht staan, hun eigen onzekerheid en pijnstukken voor zichzelf verbergen onbewust ervaren worden als een bedreiging. In de praktijk zie ik, dat zulke leerkrachten soms emotioneel, verbaal of energetisch agressief gedrag of zelfs pestgedrag naar zo een kind kunnen gaan vertonen, of faciliteren van andere kinderen.

Labels

Wanneer je zo jong terecht komt in een omgeving die jouw perceptie niet ondersteunt en zelfs ontkend of afstraft, is het gevolg vaak dat je aan jezelf gaat twijfelen en dicht slaat. Daarbij wordt jouw gedrag wordt vaak verkeerd gelabeld en foutief geïnterpreteerd waardoor je nog meer in de war kunt raken over jezelf.

❥ ‘’Oh, hij is zo stil, hij is zeker verlegen.’’ Nee, hij is bezig zijn indrukken te verwerken op een niveau dat voor jou onzichtbaar is.

❥ ‘’Oh, ze trekt zich vaak terug op haar kamertje, ze is niet sociaal en saai.’’ Nee, ze heeft het nodig op te laden na een vermoeiende schooldag met kinderen en docenten die op een andere frequentie functioneren dan zij. Ze heeft nog niet geleerd bij zichzelf te blijven.

❥ ‘’Oh, hij gaat niet lekker voetballen net als de andere jongens, hij is raar.’’ Nee, hij maakt contact met niveaus van bestaan en bewustzijn die voor jou nog niet toegankelijk zijn maar uiterst wezenlijk.

❥ ‘’Oh, ze is zo stil terwijl de anderen lekker ravotten door het bos, ze is introvert.’’ Nee, ze maakt contact met de natuurwezens en communiceert geluidloos met de bomen.

Verwarring

Wanneer je opgroeit in een omgeving die jouw perceptie niet deelt en jouw gedrag en persoonlijkheid labelt op een manier die niet overeenkomt met jouw waarheid, kun je dus ernstig gaan twijfelen aan je eigen waarheid. De waarheid over wie je wezenlijk bent, de waarheid van je eigen perceptie en de manier waarop jij de waarheid met al je zintuigen waarneemt. Je neemt mogelijk een aantal oordelen van je omgeving over jou over. Daarnaast kun je, als je negatief wordt behandeld, energieën en zielendelen van de ander in je systeem krijgen die je nog meer in de war brengen.

Jezelf hervinden

De uitdaging bij dit alles is uiteindelijk om jezelf te gaan hervinden. Om je ware zelf, je ware persoonlijkheid uit te graven uit de berg oordelen, niet-eigen energieën en ladingen van anderen en in ere te herstellen. De delen van jezelf die je hebt afgestaan of verborgen terug te halen en weer toe te eigenen.

Verbinding

Je ware kracht, licht, je spontaniteit, levensvreugde, humor, wijsheid en alle eigenschappen die wezenlijk van jou zijn kun je bewust terughalen. De heldervoelendheid en helderziendheid die je van nature had kun je weer ontwikkelen. De zachtheid die je eigen is kun je weer eren. Je kracht die niet gebaseerd is op overmacht maar op waarheid en onbevreesdheid kun je in ere herstellen. Je liefde weer laten stromen, zonder afhankelijkheid van het eindresultaat. De voeding en steun kun je ontvangen van je eerste moeder: de aarde. De verbinding kun je herstellen met je ware zielezelf en de Bron.

Kracht

Juist omdat bevestiging en steun voor jou en je ware kwaliteiten bij de mensen om je heen ontbrak, ben je ernaar op zoek gegaan. Je hebt het gezocht in boeken, in films, in de natuur, in gelijkgestemden die resoneren met jouw frequentie. Maar uiteindelijk vind je het terug in jezelf. Wanneer je die reis gemaakt hebt en je kracht, waarheid en autoriteit in jezelf hervonden hebt, sta je sterk. Dan vaar je je eigen koers. Dan ben je in staat overal je licht neer te zetten. En dan kan niets je meer uit evenwicht brengen.

Helpers

Een les die je alleen op die manier kon leren. Het is geen makkelijke weg. Maar het universum werkt altijd samen met je ziel om kansen op je pad te brengen die je hierin ondersteunen.  Met synchroniciteit (‘’wat een toeval dat dit boek, deze persoon, deze gebeurtenis, deze boodschap nu net op mijn pad komt!’’) als je wegwijzer. Met je onzichtbare zielefamilie van engelen, geliefden uit vorige levens, de natuur, kristallen en dieren als je team.

Ziel

Daarbij brengt je eigen hart je altijd weer terugbrengt naar de waarheid van wie je werkelijk bent. Een prachtige, krachtige ziel!

© drs. Wendy Gillissen

www.reincarnatietherapie.com

♥ Lichtwerkers Nederland