ER ZIJN ALTIJD LICHTPUNTJES!!

Over o.a. voorouderlijk trauma wat kan doorwerken in het heden – tips om deze crisistijden door te komen Er zijn altijd lichtpuntjes, ondanks je omstandigheden of die in de wereld. En juist deze lichtpuntjes kunnen jou op de been houden en helpen innerlijk te groeien,…

Over o.a. voorouderlijk trauma wat kan doorwerken in het heden – tips om deze crisistijden door te komen

Overal Lichtpuntjes….

Er zijn altijd lichtpuntjes, ondanks je omstandigheden of die in de wereld. En juist deze lichtpuntjes kunnen jou op de been houden en helpen innerlijk te groeien, wanneer je ze ziet en voelt. Niet alleen jou, maar ook degene in jouw omgeving en zelfs jouw (overleden) familie!

Maar je moet ze wel kúnnen zien, deze lichtpuntjes. Soms kan dat moeilijk zijn, door een vertroebelende blik op dingen doordat pijn of jouw beperkende gedachten dit tegenhouden. Of doordat wij momenteel in de wereld van de ene in de andere crisis belanden en jou dit sterk beïnvloedt.

Juist dan, wanneer het leven tegenslagen geeft, is het belangrijk jezèlf onder de loep te nemen. Niet zozeer de omstandigheden, maar meer wat ze jou te vertellen hebben. Gezien het feit ‘zo binnen zo buiten’, of ‘als je binnenwereld verandert, verandert de buitenwereld (uiteindelijk) mee’, is het dus belangrijk naar binnen te gaan. 

Wat doe jij in moeilijke tijden?

Ga je bijvoorbeeld in de verdediging – probeer je te vluchten – word je boos – bevries je – ga je (gauw) huilen, klagen of drammen?

Dit zijn allemaal tekenen van overlevingsreacties die je hebt opgebouwd in je kindertijd, om jezelf te beschermen tegen moeilijkheden. Wanneer je de pijnen en trauma’s waardoor je deze overlevingsreacties hebt ontwikkeld niet hebt verwerkt, gedraag je je als volwassene nog net zo als toen je kind was. Maar dit hoeft nu niet meer. Als volwassenen heb je altijd de keuze om eigen verantwoordelijkheid te pakken, om dingen om te zetten, te helen en te relativeren, te creëren, om geluk bij jezelf te zoeken in plaats van bij de ander. Het kan dus zijn dat je in moeilijke tijden weer terugvalt op oude patronen (gedragingen en handelingen). Patronen die jou niet meer dienen en juist in een neerwaartse spiraal laten belanden. 

Ook kan het zo zijn, dat je dan wordt getriggerd in beperkte overtuigingen en onverwerkte pijnen en trauma’s die niet van jou zijn, maar van je ouders of zelfs je voorouders. Deze beperkte overtuigingen en onverwerkte trauma’s noem ik de emotionele erfenis en zitten in jouw DNA. Je krijgt deze gratis mee bij de conceptie!

Vaak zie je een gelijkenis tussen hoe jouw (voor)ouders en jij met uitdagingen en moeilijke tijden omgaan.

Wanneer je de last van jouw verleden nog onbewust en dus ook niet verwerkt, met je meedraagt, zal je niet gelukkig zijn. Je wordt telkens onderuit gehaald door iets of iemand en vraagt je af; Waarom ik? En je blijft deze situaties aantrekken..

Het is dan belangrijk naar binnen te keren en bij jezelf na te gaan wat er in jou nog geheeld mag worden, zodat je een fijner leven kan aantrekken en creëren ! Wees hierin heel eerlijk naar jezelf en sta open voor jouw ingevingen en gevoelens.

Geloof me, ook ik ken en onderga de vele uitdagingen die het leven al een aantal jaren met zich meebrengt en heb ik soms nog de neiging mijn zicht te laten vertroebelen door innerlijke en mentale beperkingen. Ondanks dat de open wonden nu littekens zijn geworden, kan ik in (langdurige) moeilijke tijden het glas half leeg zien in plaats van half vol, mij depressief voelen en continue dat innerlijke stemmetje horen; “Ik kan het niet”. Gelukkig ben ik mij hiervan bewust, zodat ik er snel iets aan kan doen. Soms is dan overgave belangrijk, of komt vergeving naar boven en soms nog een helende traan. Maar elke keer weer, heel ik mijzelf en dat kan jij ook!

Om jou een idee te geven wat wordt verstaan onder onverwerkte pijnen en trauma’s uit de kindertijd en de emotionele erfenis, geef ik een kleine greep aan voorbeelden van mijzelf;

Kindertijd/jeugd

 1. Niet gezien en gehoord worden
 2. Geen erkenning gekregen van m.n. mijn vader
 3. Mijn hooggevoeligheid werd onderdrukt
 4. Relatie met een loverboy op mijn 15e
 5. Emoties en gevoelens werden niet geuit

Emotionele erfenis van mijn ouders en voorouders

 1. Geen zelfliefde hebben
 2. Een leven opnieuw moeten opbouwen na alles te verliezen
 3. Moeizame relaties (m.n. met ouders, mannen)
 4. Depressies
 5. Vele angsten (voor het donker, Duitse soldaten, afwijzing) 

  Uit een zeer lange lijst aan vooral emotionele erfenis, heb ik nagenoeg alles kunnen verwerken. Dit werkt dan niet alleen door naar mijn kinderen, maar ook naar mijn overleden familie. Ook zij worden energetisch geheeld. Hoe mooi is dat!

Het is nu vooral punt 2 uit de emotionele erfenis wat nog enigszins speelt in mijn leven; ‘Een leven opnieuw moeten opbouwen na alles te verliezen’. Mijn beide ouders begonnen hun leven in rijke families. Alleen zijn al hun bezittingen meteen na de WOII afgenomen en kwamen ze (totaal 6 personen van beide families) in afschuwelijke kampen terecht, met alle gevolgen van dien. Dit zit nog in het systeem van mijn grootouders van beide kanten en van mijn beide ouders, ondanks dat bijna iedereen is overleden. Hoe frappant blijft het dat allebei mijn ouders dit hebben meegemaakt! Omdat het niet verwerkt was, is dit doorgegeven aan mij en mijn zus. Hierdoor trok ik ook een paar keer in mijn leven situaties aan waarin ik helemaal opnieuw moest beginnen. Immers, deze wonden willen geheeld worden (dit geldt voor alle wonden), en dat kan alleen wanneer ze naar de oppervlakte komen, getriggerd worden.

Nu zit ik nog in de nasleep van de laatste situatie van een aantal jaren geleden. Na alles te hebben achtergelaten (familie – huis – mijn bedrijf – auto – bijna alle materie) om een aantal redenen en met in 1e instantie positieve vooruitzichten, heb ik een tijd in Zuid Afrika gewoond en gewerkt met de lokale bevolking. (Een verhaal voor een andere keer). Dit stond ook op mijn bucketlist, maar het was nog niet de juiste tijd. Althans, niet voor bloei, maar wel voor (innerlijke) groei. Het liep dus allemaal anders…Iets trok mij naar Zuid Afrika. Nu weet ik dat dit nodig was om mijn grenzen te verleggen en training in het Engels te geven aan social workers, te leren vergeven van mijzelf en anderen, nog meer over onvoorwaardelijke liefde te leren, maar vooral ook de onverwerkte trauma’s van mijn ouders en grootouders te kunnen helen wat zich in mij had gesettled en ook mijn leven beïnvloedde.

Ik mocht eenmaal terug in Nederland weer helemaal opnieuw beginnen en was inmiddels ruim de 50 gepasseerd! Niet makkelijk. Een nieuwe basis moest weer worden gelegd; een huis vinden – een baan en herstart van mijn bedrijf (voor Zuid Afrika had ik ook een eigen bedrijf in bewustwording en persoonlijke groei) – en dat alles zonder startkapitaal – mijn zakelijk netwerk wat werd ‘afgenomen’,  doordat facebook mijn (zakelijk) account sloot, omdat ik een berichtje had geplaatst van Viruswaarheid – en in de wereld gebeurde de ene crisis na de andere, wat een herstart en opbouw van een nieuw leven niet makkelijker maakte…Vanwege mijn dubbele voorouderlijk trauma wat in mijn systeem zit, is het voor mij ook nog eens extra zwaar om een nieuw leven op te bouwen. Een mooie kans heb ik om dit trauma binnen mijn familie te helen!

Nu zie ik vooral de voordelen van die tijd in Zuid Afrika en nu én mijn innerlijke groei. Maar ik heb wel gemerkt dat ik nog niet altijd helemaal in mijn kracht sta. Deze tijden triggeren deze oude pijn van verlies.
Dit merk ik bij mijzelf vooral aan mijn rugklachten die af en aan heftig kunnen zijn en waar m.n. het voorouderlijk trauma van verlies zich heeft vastgezet.

Maar, zoals gezegd, er zijn altijd lichtpuntjes. Die zijn mijn houvast en misschien ook tips voor jou, mocht iets jou raken.

 • Soms roep ik mijn dierbare overleden moeder aan. Onlangs heb ik een nieuw altaartje voor mijn moeder gemaakt. Twee dagen later stuurde mijn Zuid Afrikaanse zielemaatje en Zulu vriendin na elkaar lange tijd niet te hebben gesproken, ineens een berichtje. Ze had een droom gehad over mijn moeder (die ze niet kent), die vertelde dat ze mij steunde en bij mij is. Ook deed ze in die droom een ketting om mijn nek en die van mijn Zulu vriendin. Mijn moeder zei dat dit een geluksketting is! Het raakte mij intens dat mijn vriendin dit vertelde. Niet alleen hoor ik dit nadat ik dus energetisch in contact was met mijn moeder toen ik het altaartje maakte, maar diezelfde dag ging ik ook weer een ketting dragen die ik mijzelf een jaar geleden cadeau had gedaan als talisman voor het Christusbewustzijn. Twee dagen later ontving ik dus dit berichtje! Dit is toch wel een mooie bevestiging wat ik blijkbaar nodig had en middels mijn vriendin.. 
 • Mijn kinderen en vrienden zijn mijn lichtpuntjes. Ook al is een en ander veranderd in de Coronatijd, de mensen die ik om mij heen heb zijn mij heel dierbaar. De uitwisselingen van verhalen zijn voor mij enorm belangrijk.
 • Het continue zien van signalen om mij heen zijn ook lichtpuntjers, zoals bijv. dubbele getallen – witte veertjes op de meeste gekke plekken – ineens hogere inkomsten krijgen op het juiste moment – aanmoedigende woorden van Jezus in onze gesprekken – als ik weer een boek verkoop – inzichten ontvang of hoor van anderen en nog veel meer. 
  Allemaal lichtpuntjes die ik noteer in mijn dagboek. Zo heb ik al zeker honderd dagboeken geschreven in mijn leven tot nu toe. Echt een aanrader en uitlaatklep; schrijven.
 • Zo merk ik de voordelen van de Reiki zelfbehandelingen (inzichten die binnenkomen – de klachten komen naar de oppervlakte zodat ze geheeld kunnen worden – ik mijzelf telkens weer kan helen op uiteindelijk alle gebieden – voel ik steun).
 •  Ik voel me dankbaar en geraakt wanneer ik een lichtpuntje zie en voel. Dit spreek ik soms hardop uit. Ik laat een lichtpuntje ook echt binnenkomen. Dankbaarheid trekt meer lichtpuntjes aan.
 • Raadpleeg ik mijn hart bij moeilijkheden; Wat loopt niet in mijn leven en heeft meer aandacht nodig, of juist acceptatie en overgave, of misschien vergeving? Elk inzicht hierover is een lichtpunt.
 • De natuur is een enorme oplader voor mij. Vooral in de bossen vertoef ik vaak en voel mij meteen beter en ‘lichter’ zodra ik 1 voet in het bos heb gezet. Wanneer ik weer iets moois in de natuur zie of vind en dat kan van alles zijn, van een bijzondere tekst op een papiertje wat ik opraap, of gekerfd in een bankje, een apart gevormde tak, tot het zien van een ree, konijn en laatst een vos. Allemaal lichtpuntjes die voor mij helend zijn.

Wat zijn jouw lichtpuntjes?
Probeer deze elke dag te zien en voelen. Ook, of eigenlijk juist in deze crisistijden. 

Dit zijn tijden die de mensheid waarschijnlijk nog niet eerder heeft meegemaakt. We krijgen nu de kans om een grote sprong te maken in bewustwording; wat we wel en niet willen – wie we werkelijk zijn – om authentiek(er) te worden – te ondervinden welke (voorouderlijke) pijnen er nog opgelost mogen worden – ….(vul zelf maar in).

Dit zijn de voordelen van deze moeilijke tijden. Zo zijn er al veel mensen bewust van het feit dat transformaties wereldwijd, dus collectief én individueel nodig zijn. Hier zitten we inmiddels al een paar jaar in en wakkeren de (nare) dingen die gebeuren in ons aan. Met uiteindelijk de bedoeling dat er een mooiere wereld ontstaat, waarin de mens meer zichzelf zal zijn en om de aarde gezond te houden!

Ik wens jou veel Lichtpuntjes en inzichten toe,

liefdevolle groetjes,

Monique

PSSSSST

Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. 

Mijn autobiografisch (Zelfhulp/Werk) boek “Alles begint met DE EMOTIONELE ERFENIS van onze (voor)ouders”, of online cursus “Word je eigen Master” (m.b.v. mijn boek), kunnen jou ondersteunen.

Mijn boek kun je hier bestellen: https://www.moniquevandelaar.nl/mijn-boek/

Meer info over de online cursus vind je hier:
https://www.moniquevandelaar.nl/online-word-je-eigen-master/